waarnemingen
links
fotoalbum
meldt iets via twitter
overig
 

zoeken in de site

 

home     contact

 

 

 

 

 

 

 

 

 

website by A&M productions 2006

 

Werkdagen

De werkdagen voor 2015 zijn op de volgende dagen:

jan
feb
mrt
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
31
28
28
25
30
27
25
29
26
31
28
geen

Bosrand uitgedund met veel overlast van muggen
Om 10 uur kwamen we bijeen en wegens de komende warmte vertrokken we snel naar de werkplek. In overleg zochten we een plek uit in de rand van het bos waar we de zagen en snoeitangen hun werk lieten doen. Onze aller jongste bosrandster, Sibel, ging met de kleine snoeischaar lekker knippen. Anique, ik hoop dat ik die naam, Sibel, goed onthouden heb want met ouder worden wordt je steeds beter met vergeten. Sabeth had een anti muggenstift bij zich en rade ieder aan om die te gebruiken. Diegene die de raad in de wind sloeg is lek geprikt. Van al het gesnoeide hout maakten we een takkenril. Nur ging eerst flink knippen, later ging ze zagen. Emiel ging met de tang en zaag aan de gang. Simon Speets kwam met zn scootmobiel en waakhond ons controleren. Hij kreeg het voor elkaar om met zn vervoermiddel over en langs de gesnoeide takken te rijden zonder in de afwatering sloot te belanden. We hadden moeite om met de broodnodige pauze te beginnen. Daarna maakten we het werk af en ruimden de takken op die op het pad lagen. Thuis aangekomen kon Bob de muggen bulten tellen, eigenwijs niet ingesmeerd. Volgende keer gaan we die luwvrije plek afronden. Heelveel muggen beten.

2018-05-26
Verstopte beek wordt stromende beek
Door een aantal afzeggingen was het een klein ploegje. We gingen samen de dammen te lijf. Eerst de dam in het einde van de beek. Sabeth ging in de beek op de dam hand matig het gedumpte hout op de kant gooien. Bob ging met de sloot kwezel de los liggende takken er uit vissen. Heel langzaam ging de beek een beetje stromen. Nadat we dat stuk beek goed schoon hebben gemaakt, verkassen we naar het begin van de beek waar de bosjeugd een stuk takkenril gebruikt heeft voor een dam. We zijn eerst met zn tween in de beek bezig geweest om het meeste hout er uit te krijgen. Op een bepaalt moment zaten we elkaar in de weg en ging Bob de kant op om de opgeworpen takken het bos in te gooien. Toen we zo goed als klaar waren kwam er een buurt bewoner kijken wat we deden. Ze snapte niet hoe de water loop in elkaar zat. Ze wist ook niet dat er een duiker in de over steek zat. Sabeth en Bob lieten met behulp van de sloot kwezels horen waar de duiker zich bevond en baggerde gelijk de in en uitvoer van de duiker vrij. Helaas wilde de duiker niet doorstromen. Sabeth ging nog even op afval jacht en Bob hielt zich nog bezig met de duiker. Op een bepaalt moment ging Bob met de sloot rekel in de duiker om daar de bagger er uit te trekken. Opeens schoot de verstopping door en kolkte het water door de duiker. Aan de andere kant kwam er een bult bagger met takken de duiker uit stromen. Even er na kwam Sabeth met een volle vuilniszak terug en kon ze ook even genieten van een stromende beek. Hierna hebben we de kruiwagen opgeladen en zijn we naar huis gegaan.

2018-04-21
Bosrand dunnen, inhammen maken
Vandaag eindelijk een mooie werkdag na de kou. Tijdens het verzamelen komt Simon Speets met zijn npersoons vervoer middel kijken wat we zoal doen. Bij de plek aangekomen wordt het werk besproken en Fer wordt naar de Decemberpad gestuurd om de bos toegang vrij te maken. Die was door de grote bomen kap geblokkeerd met rest hout wat niet opgeruimd is. Sabeth en Bob gingen met zagen en snoeien de restanten takken te lijf die achter zijn gebleven door de bomen kap met Cees. Nadat eerst de takken op de takkenril zijn afgevoerd, gingen we de bos zoom uitdunnen. Toen Fer terug kwam ging Bob op het eiland de andere rest takken opruimen die half in de sloot lagen. Tijdens het werk kwam Simon nog even terug om wat fotos te maken. Om half twaalf pauze mat een drankje naar keuze uit drie smaken. Daarna maakten we de klus af. Nu kunnen de bos bezoekers goed het bos in kijken. Om n uur vertrokken we uit het bos met een goed gevoel. Volgende keer, zaterdag 28 april, gaan we verder met het uitdunnen van de bosrand.

2018-03-31
Bosrand door inhammen uitdunnen
Nadat we verzameld waren gingen we naar de werkplek langs de afwatering sloot. Omdat de bosrand kaarsrecht is worden er golfwijze inhammen gemaakt. Hierdoor ontstaan er warme luwte plekken die goed zijn voor de insecten. Tevens wordt het bos wat open en speelser. Iedereen pakte het nodige gereedschap en begon te zagen en knippen. Al het snoeisel werd even apart langs de sloot gelegd voor de veiligheid en werkruimte. Fer had zin om een boom om te zagen die toch op zijn tijd gekapt moest worden. Samen met Bob werd er overlegd wat de juiste val richting was en hoe er gezaagd moest worden. Fer kwam er snel achter dat het voor hem alleen een zware klus ging worden. Fer en Bob gingen samen de klus afmaken. De boom viel precies zoals het gepland was en daarna volgde het takken zagen. Onder tussen waren Anique Sabeth bezig met het snoeien en de opbouw van de takkenril. De overgebleven boom stronk moet later met de kettingzaag aangepakt worden. We hebben een mooi begin gemaakt met een open ruimte en een hoge takkenril. Na de pauze hebben we de plek schoon gemaakt en het gereedschap verzameld. Volgende keer zullen we die open plek vergroten en de klus afronden.

2018-01-27
Landelijke Natuur werkdag
Omdat 4 november de landelijke natuurwerkdag is, hebben we de voorgaande werk ochtend op deze dag gepland. Het speel eiland moet opgeknapt worden voor de kinderen. Deze is bezet met zaailingen waar de kinderen niet door kunnen komen. Op de plek aangekomen pakte ieder zijn gereedschap en ging aan de slag. Alles wat niet dikker dan 10 cm is moest gezaagd of geknipt worden, behalve de hazelaar struiken, die bleven staan. Ook de kersenboom werd bespaart. Op een bepaalt moment lag er zoveel materiaal kris kras op de grond dat de zagers en knippers automatisch slepers werden. Heel langzaam werd er een takkenril langs de sloot kant gevormd. Het eiland werd ook steeds maar meer beloop en speelbaar. Na de pauze gingen we afronden en werden er fotos gemaakt van het resultaat. Omdat we bij elkaar aan het werk waren was het ook nog een gezellige boel. Toen we met de kruiwagen terug liepen moest Nur nog even stunten. Op 25 november is het de laatste werk ochtend en dan gaan we het eiland afronden. December word niets met al die feest dagen en het koude en slechte weer.

2017-11-04